Botulinetoxine type A, ook bekend onder de naam Botox, ontspant tijdelijk spieren door de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren te blokkeren. Hierdoor wordt de spierbeweging die rimpels veroorzaakt, tijdelijk geremd.

Wat is botulinetoxine?

Botulinetoxine type A, ook bekend onder de naam Botox, ontspant tijdelijk spieren door de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren te blokkeren. Hierdoor wordt de spierbeweging die rimpels veroorzaakt, tijdelijk geremd. Dit resulteert in een gladdere en strakkere huid doordat de spieractiviteit in het behandelde gebied afneemt. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig, en het effect van de behandeling verdwijnt.

Hoe lang werkt botulinetoxine?

De duur van de werking van botulinetoxine kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de behandeling, de hoeveelheid, de individuele reactie op de behandeling, en de specifieke spiergroepen die worden behandeld. Over het algemeen duurt het effect van botulinetoxine enkele maanden. Meestal is er na ongeveer drie tot vier maanden een geleidelijke terugkeer van de spieractiviteit, wat betekent dat de behandeling op dat moment kan worden herhaald om het gewenste resultaat te behouden.

Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van botulinetoxine niet permanent zijn, en herhaalde behandelingen kunnen nodig zijn om de gewenste resultaten te behouden.

Hoelang duurt de behandeling?

De duur van een behandeling met botulinetoxine kan variëren, maar doorgaans neemt de behandeling ongeveer 30 minuten in beslag, afhankelijk van het behandelplan. De arts bespreekt eerst het behandelplan met u. Nadat het plan samen met u is besproken, begint de arts met het reinigen van het behandelgebied en start vervolgens met het injecteren van de botulinetoxine met een dun naaldje.

Wanneer is het effect zichtbaar?

Na een behandeling met botulinetoxine kan het enkele dagen duren voordat de spieren volledig ontspannen zijn en de resultaten duidelijk zichtbaar worden. Sommige mensen ervaren mogelijk snellere resultaten, terwijl het bij anderen iets langer kan duren. Over het algemeen begint het te werken twee tot vier dagen na de behandeling, waarbij een subtiele vermindering van rimpels al merkbaar is. Het maximale effect wordt doorgaans bereikt binnen ongeveer twee weken na de behandeling.

Na hoelang kan ik de behandeling herhalen?

De intervallen tussen de behandelingen dienen niet korter dan drie maanden te zijn. Daarom is het mogelijk om de behandeling minimaal na drie maanden te herhalen.

Is botulinetoxine veilig en wat zijn de bijwerkingen?

Botulinetoxine is een natuurlijk eiwit dat al jaren veilig wordt toegepast door medische professionals. Tot op heden zijn er geen nadelige langetermijneffecten geregistreerd. In zeldzame gevallen kunnen er in de eerste week na de behandeling tijdelijke, gelokaliseerde bijwerkingen optreden, zoals lichte zwelling, een blauwe plek of een milde rode huid op de injectieplaats. Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen. Soms kan de werking van botulinetoxine op verschillende plaatsen variëren, waardoor het resultaat in de eerste paar dagen mogelijk asymmetrisch lijkt. Zeer zelden bestaat er, door de injectietechniek, een risico op tijdelijke bijwerkingen zoals een hangend ooglid/oogleden en een hangende mond. Deze bijwerkingen herstellen wanneer de botulinetoxine binnen ongeveer drie maanden is uitgewerkt.

Wat is het nazorgprotocol van een botulinetoxine behandeling?

De belangrijkste maatregelen na een behandeling met botulinetoxine zijn als volgt:

 • Vermijd contact met het behandelde gebied door gedurende 24 uur na de behandeling niet op de geïnjecteerde plekken te wrijven of ze te masseren.
 • Reinig het gezicht de avond na de behandeling zachtjes zonder te wrijven.
 • Gebruik geen make-up voor, tijdens en tot 2-4 uur na de behandeling.
 • Vermijd de eerste paar uur na de behandeling te liggen of te bukken om de optimale werking te behouden.
 • Drink gedurende 6 uur na de behandeling geen alcohol.
 • Doe geen intensieve lichamelijke inspanning en vermijd sport gedurende de eerste 24 uur na de behandeling.
 • Het wordt ook aangeraden blootstelling aan intense hitte, zoals zonnebanken, sauna’s of warme baden, gedurende 14 dagen na de behandeling te vermijden.
 • Tot slot wordt geadviseerd om de eerste 14 dagen na de behandeling geen intensieve gezichtsbehandelingen te ondergaan.

Wanneer is injectie met botulinetoxine gecontaindiceerd?

Over het algemeen kunnen enkele veelvoorkomende contra-indicaties zijn:

 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt het gebruik van botulinetoxine afgeraden, omdat het effect op zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet volledig begrepen is.
 • Personen met bepaalde neuromusculaire aandoeningen, zoals myasthenia gravis of het Lambert-Eaton-syndroom, worden eveneens afgeraden.
 • Als iemand bekend is met allergieën en overgevoeligheid voor botulinetoxine of de bestanddelen van de injectie, dient deze behandeling te worden vermeden.
 • Indien iemand koorts heeft of infecties heeft op de injectieplaats, wordt de behandeling afgeraden om het risico op complicaties te verminderen.

Plan GRATIS kennismaking – Samantha Versantvoort

Telefoon: 085-0604843
Whatsapp085-0604843
(klik om een bericht te sturen)
Email: team@huidpraktijk.nl
Aangesloten bij: NVH, BIG, Laserveiligheid, Kwaliteitsregister Paramedici.